UN’s Security Council will debate a resolution that might authorize an American military attack on Iraq. In a letter to the Norwegian Minister of Foreign Affairs the Human Rights House Foundation urges Norway to work towards a peaceful solution, and to vote in consistency with the UN pact. (17 October 2002)
Utenriksminister Jan Petersen
Postboks 8114 Dep, 0032 Oslo
Oslo, 17.10.02
FN og Irak: Norge må stemme i samsvar med FN-pakten
Iraks mulige besittelse av masseødeleggelsesvåpen og mulig bruk av dem, drøftes i et ekstraordinært møte i FNs Sikkerhetsråd onsdag 16.10.02 og torsdag 17.10.02. Forslag til resolusjon som mer eller mindre er klart autoriserer USA til å gå til militært angrep på Irak, legges fram.
I et brev til utenriksminister Jan Petersen 15.10.02 skriver professor dr.juris Ståle Eskeland at Norges holdning og stemmegivning kan bli avgjørende for utfallet av avstemningen. Videre påpeker han at det nå er “fare for at USA, med støtte av enkelte andre land, vil handle i strid med FN-pakten og/eller få flertall i Sikkerhetsrådet for vedtak i strid med FN-pakten.”
Som medlem av Sikkerhetsrådet har Norge ansvar for at Irak-spørsmålet behandles i samsvar med FN-pakten. Norge bør arbeide for en fredelig løsning på konflikten og må ta en selvstendig stilling, ikke basere seg på Sikkerhetsrådets endelige beslutning. Som forsker Henrik Thune ved NUPI også nylig har påpekt, har regjeringen tre spørsmål å forholde seg til i denne saken:
1) Utgjør Irak en direkte og umiddelbar trussel mot internasjonal fred og sikkerhet?
2) Finnes det alternativer til krig dersom Irak ikke underkaster seg effektive våpeninspeksjoner?
3) Er trusselen fra Irak større enn mulige utilsiktede konsekvenser av en krig (tap av menneskeliv, bruk av masseødeleggelsesvåpen, destabilisering av Irak, og undergraving av krigen mot terrorisme)?
Det finnes ingen entydige svar på disse spørsmålene. Norge bør arbeide for at Irak-spørsmålet behandles i samsvar med Folkeretten. Dette bør veie tyngre enn ønsket om å hindre splittelse i Sikkerhetsrådet. Det er av avgjørende betydning at Norge ikke bidrar til å undergrave Folkeretten.
Vennlig hilsen
for Maria Dahle
Daglig leder
Stiftelsen Menneskerettighetshuset