Stiftelsen Menneskerettighetshuset / Human Rights House Foundation (HRH) INVITERER TIL SEMINAR – Menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan forverres –hvor står det internasjonale samfunnet? STED: “FRITT ORD”s LOKALER, URANIENBORGVEIEN 2, OSLO TID: Fredag 12. Desember 2003, kl. 10.00 –14.30 Innledere: * Statssekretær Kim Traavik, Utenriksdepartementet, som nylig har gjennomført en offisiell reise til Aserbajdsjan, * dr. Leyla Yunus, direktør for menneskerettighetsorganisasjonen Institute for Peace and Democracy, Baku, * redaktør Mehman Aliev, det uavhengige nyhetsbyrået TURAN, Baku * seniorforsker Leiv Lunde ved ECON analyse, tidligere statssekretær og ekspert på økonomiens betydning i konfliktsituasjoner. Søkelyset rettes mot de aktuelle begivenhetene og de multilaterale organisasjonenes rolle. Samtidig ønsker seminaret å belyse de økonomiske interessenes innflytelse på demokratiutviklingen. Kan internasjonale investeringer brukes til å påvirke i positiv retning? SEMINARET ER GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE. HOVEDINNLEGGENE VIL BLI HOLDT PÅ ENGELSK Påmelding til: Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Urtegata 50, 0187 Oslo Tel: (+47) 23 30 11 00, Fax: (+47) 23 30 11 01 Web: www.humanrightshouse.org, E-mail:
En kort bakgrunn: I etterkant av et manipulert valg der Ilham Aliyev overtok presidentembetet etter sin far, har situasjonen for dem som kjemper for demokrati og menneskerettigheter blitt alvorlig forverret. Mer enn 600 personer ble brutalt arrestert. Omlag 100 av disse sitter fremdeles fengslet og kan få dommer på fra 4 til 12 års fengsel for “oppvigleri”. Blant de fengslede er nesten hele den politiske opposisjonen, deriblant Musavat-redaktør Rauf Arifoglu og imam Ilham Ibrahimoglu. som begge søkte tilflukt i den norske ambassaden i Baku i dagene etter valget. Bruk av tortur i fengslene er dokumentert. Disse hendelsene har dessverre kommet i skyggen av “fløyelsrevolusjonen” i Georgia, som tidsmessig har sammenfalt med den drastisk forverrete menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan.
Reaksjonene mot aserbajdsjanske myndigheter som kommer fra det internasjonale samfunnet både bilateralt og gjennom Europarådet og OSSE kan i beste fall sies å være tvetydige. Samtidig vet vi at det korrupte Aserbajdsjan strategisk og økonomisk er ett av de viktigste landene i Kaukasus og Sentral-Asia, med milliardinvesteringer i olje- og gassindustrien og med grense blant annet til Iran. Ved sine bidrag til byggingen av den omstridte oljerørledningen som skal gå fra Baku, gjennom Tbilisi i Georgia og til Ceylan i Tyrkia er Statoil en sentral aktør. Kan man i lys av dette anta at hensynet til demokrati og menneskerettigheter taper i kampen mot de økonomiske interessenes behov for stabilitet og oversiktlighet?