FN må ikke godta overgrep i kampen mot terror

Skutt på fotballbanen
SKUTT PÅ FOTBALLBANEN: 11 år gamle Khalil ble skutt av en israelsk soldat mens han spilte fotball. Israel bruker kampen mot terror som begrunnelse for å undertrykke palestinerne.

Mange land bruker kampen mot terror som unnskyldning for å undertrykke sitt eget folk. Norske menneskerettighetsorganisasjoner ber Norge ta opp saken i FN. (23 Oktober 2002)

Etter de grufulle terroraksjonene mot USA 11 september var verdenssamfunnet opptatt av å straffe de skyldige og å forhindre at noe slikt skulle kunne skje igjen. Menneskerettighetsforkjempere verden over advarer mot at enkelte land kynisk bruker 11 september som en unnskyldning for å undertrykke politiske motstandere i eget land og trekke oppmerksomheten bort fra menneskerettighetsbrudd.

– Utviklingen er skremmende. Vi kan ikke akseptere at menneskerettighetene og internasjonal rett brytes i kampen mot terrorisme, sier prosjektleder Borghild Krokan i Stiftelsen Menneskerettighetshuset

Sammen med en rekke andre norske menneskerettighetsorganisasjoner har Stiftelsen Menneskerettighetshuset bedt norske myndigheter jobbe for at FNs medlemsland ikke skal glemme menneskerettighetene i kampen mot terror. – Å bekjempe terror gjennom nye brudd på menneskerettighetene vil på sikt true vår sikkerhet, advarer hun.

Etter 11 september har undertrykkelsen i lokale konflikter økt. Israel bruker kampen mot terror som begrunnelse for sine overgrep mot palestinerne. Det samme gjør Russland i Tsjetsjenia og Kina ovenfor befolkningen i Xinjang.

I andre land bruker ledere 11 september som begrunnelse for å innføre lover og praksis som strider mot menneskerettighetene. Dette gjelder også etablerte demokratier som USA og Storbritannia.

Fakta om FN
Rapport om menneskerettigheter og terrorisme (engelsk)
Norske menneskerettighetsorganisasjoner: Dette bør Norge jobbe for i FN (engelsk)