Brev fra tre norske NGOer til statsminister Kjell Magne Bondevik

Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Den Norske Helsingforskomité og Amnesty International har sendt følgende brev til statsminister Kjell Magne Bondevik, der man ber Norge støtte Mexicos resolusjonsforslag om menneskerettigheter i kampen mot terrorisme.

Til: Statsminister Kjell Magne Bondevik

Kopi: Utenriksminister Jan Petersen, utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, statssekretær Vidar Helgesen

Dato: 18.04.02

Fra: Stiftelsen Menneskerettighetshuset, Den norske Helsingforskomité,

Amnesty International

 

Støtte til Mexicos resolusjon om menneskerettigheter i kampen mot terrorisme
 

I morgen kl 18.00 går fristen ut for innlevering av resolusjonsforslag til sekretariatet i FNs menneskerettighetskommisjon. Vi ber herved Norge være medforslagsstiller til en resolusjon som Mexico står bak. Formålet med resolusjonen er å sørge for at menneskerettighetene ikke settes til side i kampen mot internasjonal terrorisme.

Det er et økende problem at menneskerettighetsprinsipper ofres i bestrebelsene på å bekjempe terrorisme. Dette har blitt dokumentert i en rekke rapporter fra internasjonale menneskerettighets-organisasjoner, deriblant Human Rights Watch og Amnesty International, samt fra US Department of State i deres årsrapport for 2001. Spesialrepresentant Hina Jilani for FNs Generalsekretær leverte dessuten en rapport for 2001 der det ble dokumentert at menneskerettighetsforkjemperes situasjon har blitt dramatisk forverret etter 11 september. Norge bør stå i bresjen for å møte denne utfordringen.

Mexicos resolusjonsforslag er at FN oppnevner en uavhengig ekspert med ansvar for menneskerettigheter og terrorisme. Vi ber om at Norge er forslagsstiller sammen med Mexico på dette forslaget.

Mexicos alternativ er at ansvaret for menneskerettigheter og terrorisme legges til Høykommissær Mary Robinson. Forutsetningen er at FN setter av midler til dette.

 

Vennlig hilsen

Borghild Krokan                                 

Stiftelsen Menneskerettighetshuset       

 

Gunnar M. Karlsen

Den norske Helsingforskomité

 

Petter Eide

Amnesty International